Skip to content

iLabs: Vinegar eel trivia quiz answers!!

June 19, 2015

As promised, here are the answers to the Vinegar eel trivia quiz!

1) What is the scientific name for Vinegar eels? (alright, so this one’s a dead giveaway if you look at the “tags” but it’s like giving you points if you spell your name right. I’ll give you one question for free)

ANSWER: Turbatrix aceti

2) What do vinegar eels feed on? (no it’s not vinegar)

ANSWER: Bacteria

3) Can you see a vinegar eel without a microscope?

ANSWER: Yes you can, though it’s small, about 1mm. If you look closely at the slide, you can see movement

4) Pick the right answer: A vinegar eel culture will last for:

  • hours
  • days
  • years

ANSWER: A vinegar eel culture is easy to maintain and can be kept alive for years. So the closest correct answer would be years

5) True or false: Vinegar eels have an incomplete digestive tract (i.e. they do not have both a mouth and an anus connected by a complete intestinal tract)

ANSWER: False.  Vinegar eels DO have a complete digestive tract.

6) How many stages of development do vinegar eels go through?

ANSWER: 6 stages of development – egg, 4 larval stages, and an adult

7) Which is larger: a male or a female vinegar eel?

ANSWER: Female vinegar eel

8) Apart from length, how can you tell a male from a female vinegar eel?

ANSWER: The males have a curved end vs the females with a straight end.

9) How long does it take for a vinegar eel to go from an egg to an adult?

ANSWER: About 5 weeks.

10) How big is a vinegar eel?

  • 1 nanometer
  • 1 micro
  • 1 millimeter

ANSWER: 1mm

BONUS QUESTION:

Who authored the 1961 research article on the physiology of vinegar eels that reports that they may lack the tricarboxylic acid cycle (Krebs Cycle) in its usual form? (yes this is for real! 😉 )

ANSWER: The paper, authored by H.A. Ells and C.P. Read was entitled:

Physiology of the Vinegar Eel, Turbatrix aceti (Nematoda), I. Observations on Respiratory Metabolism.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: